Concept

C._Muysken_Kasteel_Oud-Wassenaar_plan_1

Bij het ontwerp van het landhuis had architect Muysken het uiterlijk van een kasteel voor ogen. Echter, het ontwerp was wel afwijkend als dat destijds gebruikelijk was voor kastelen in Nederland. Alhoewel na 1500 geen kastelen meer in Nederland zijn gebouwd, is Muysken toch geslaagd met zijn ontwerp. Het landhuis draagt de naam Kasteel Oud-Wassenaar. Ook is het landhuis in veel kasteelboeken opgenomen.

ConstantijnMuysken

​Muysken ontwierp uiteindelijk een groots landhuis in neorenaissancestijl dat beschouwd wordt als een voorbeeld van de Delftse renaissancestijl. Deze stijl is een combinatie van Hollandse en Italiaanse renaissance. Muysken heeft deze stijl in Italie tijdens zijn verblijf tussen 1872 en 1876 kunnen bestuderen. Na zijn terugkomst zat deze stijl hem nog vers in het hoofd.

​Het kasteel is gebouwd door de gebroeders Malsen, aannemers in Den Haag. De kostbaarste materialen werden gebruikt door Van der Oudermeulen. De beste ambachtslieden en kunstenaars werden ingehuurd. Het natuursteen van de buitengevel is afkomstig uit Belgie en Frankrijk, de dakleien zijn afkomstig uit Engeland en Amerika, het graniet en marmer van de centrale hal zijn afkomstig uit Schotland en Belgie. Het kasteel werd ingericht met de kostbaarste meubelen. Tevens werd het huis voorzien van moderne gemakken zoals een, uniek voor deze tijd, warmwaterleiding en centrale verwarming. Tevens werd vanuit een eigen centrale die bij het stalgebouw stond, elektriciteit opgewekt. Uit deze centrale is later het gemeentelijk elektriciteitsbedrijf ontstaan.​​

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s